2018. 03. 01.

Eljegyezés után - Gyakorlati útmutató a szervezés elkezdéséhez

Álmaid férfija végre bedobta a kérdést. Igent mondtál. Éljen! Eljegyeztek. Ha már felocsúdtál kicsit a rózsaszín ködből, néhány fontos döntés és szervezkedés áll előtted. De ne izgulj, összeszedtünk neked pár tippet, ami segíthet elindulni az úton.


Igazíttass a gyűrűn


Lehet, hogy egy  kicsit lötyög vagy éppen szűk rád az eljegyzési gyűrű? Igazíttasd meg minél hamarabb, hogy kényelmesen tudd hordani. Határozzatok meg egy dátumot, akkor is ha nem végleges


A gratulációk után az első, amit a család és a barátok kérdezni fognak, hogy "Mikor lesz az esküvő?". Talán még ötletetek sincs, de próbáljatok kitalálni egy becsült dátumot, aminek nem is kell pontosnak lennie, mondhatjátok például, hogy "Jövő nyáron gondolkozunk" vagy "2019 elejére tervezzük". Így elkerülhetitek, hogy ezzel nyaggassanak, és bevonva érezhetik magukat, továbbá egy nagyjábóli időpont nektek is segít, amikor például helyszínt és szolgáltatókat kezdtek keresni. A tervezésnél ontos figyelembe venni a nemzeti, családi ünnepek, események, évfordulók dátumait, nehogy ütközések alakuljanak ki.


Beszéljünk a számokról


Mielőtt bármilyen szervezés elkezdődne, az első teendő egy büdzsé kialakítása, vagyis, hogy mennyi pénzt szeretnétek áldozni az esküvőre és mi az a keret, ami fölött már nem költötök. Érdemes összeülni mindkettőtök szüleivel, és átbeszélni,ki, mibe, mennyivel tud beszállni. Talán nem ez lesz a legkellemesebb diskurzus, de hasznos lesz átlátni és tisztázni az anyagi helyzetet. 
Hasznos lehet egy külön erre a célra szentelt megtakarítási számlát létrehozni, ahol gyűjthetitek az összeget.


Álmodjátok meg a stílusotokat


Most jöjjön a szervezés élvezetesebb része: az esküvő stílusának kitalálása. Nézegessetek esküvői honlapokat, blogokat (remek inspiráció forrás a Pinterest is), lapozgassatok magazinokat, menjetek el esküvői kiállításokra, hogy kialakuljon, ti mire vágytok, és mire nem.

Hunyd be a szemed, és képzeld el az álom esküvődet. Mit látsz? Mezítláb sétálsz egy homokos tengerparton? Talán valami klasszikusra vágysz és egy rózsákkal díszített bálterem van előtted? Tedd fel magadnak ezeket a kulcskérdéseket: Közel vagy távol (desztinációs esküvő)? Kültér vagy beltér? Nagy vagy meghitt? Ha ezeket a döntéseket meghatároztátok, jöhetnek a specifikusabb kérdések.Állítsátok össze a vendéglistát és válasszatok helyszínt


A helyszín kiválasztása és a vendéglista összeállítása szorosan összefügg, ugyanis a különböző helyek kapacitása általában limitált. Nézzetek meg néhány olyan éttermet, rendezvényhelyszínt, ami megfelelne az előző pontban meghatározott stílusotoknak, és érdeklődjetek a létszám korlátaikról. Fontos, hogy a hely ne legyen túl nagy a vendégszámotokhoz, mert akkor pangani fog, de túlzsúfolt sem, hogy kényelmesen el lehessen férni.


Beszéljetek egy anyakönyvvezetővel


A dátum szempontjából meghatározó a polgári szertartással kapcsolatos elképzeléseitek tisztázása is. Aznap szeretnétek, mint az esküvő többi elemét? Szűkebb körben vagy minden vendéggel? Házasságkötő teremben vagy külső helyszínen?


Foglaljátok le a szolgáltatókat


A legjobb fotósok és videósok már évekre előre be vannak táblázva, ezért érdemes időben lefoglalni őket. Ha nem étteremben tartjátok az ünnepséget, a catering céget is célszerű hamar szerződtetni. Illetve felmerül még a torta (és sütemények), a csokor, az autóbérlés, a díszítés és egyéb szolgáltatások megszervezése is


Találd meg álmaid ruháját


Ez az egyik legizgalmasabb része az esküvő megszervezésének! Látogass el több szalonba és próbálj fel több ruhát is, hogy kiderüljön, mi áll jól és neked mi tetszik a legjobban. Érdemes anyukát, barátnőt, koszorúslányokat is elhívni a ruhapróbákra, akik segíthetnek választani. Meg egyébként is jó móka.
Dolgozzátok ki a részleteket


Jöhet a részletek kidolgozása: a színpaletta meghatározása, a dekoráció, a csokor, a meghívó, a zenei lista és egyebek kiválasztása. 


Ez nyilván nem egy szigorú sorrend (és nem is tartalmaz minden elemet), csak egy kis segítség elindulni a Nagy napotok szervezésében.

Ha pedig dekorációs anyagokra van szükséged, nézz körül webshopunkban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése